Schildklier symptomen

Problemen met de schildklier komen bij vrouwen viermaal zo vaak voor als bij mannen. We doen een poging om de symptomen van schildklier problemen helder uiteen te zetten zonder medisch jargon. Omdat schildklier afwijkingen in vele vormen voorkomen zijn er ook veel verschillende symptomen.

De meest voorkomende schildklier klachten zijn op te delen in twee typen:

Trage schildklier symptomen

De diagnose is eenvoudig vast te stellen met een bloedproef. Toch blijven mensen soms jaren doorlopen met de klachten omdat symtomen vrij algemeen zijn en daardoor niet direct worden gelinkt aan een trage schildklier. Het meest voorkomend zijn klachten zoals kortademigheid en vermoeidheid.

Onderstaand vind je een volledige lijst met symptomen. Mesen met een trage schildklier hebben soms meerdere verschijnselen:

De symptomen worden vaak niet direct herkent. Als je gaat testen dan volgt er binnen enkele dagen antwoord.

De behandeling van een traag werkende schildklier is relatief eenvoudig. De tekort aan schildklierhormonen wordt aangevuld door een tablet met de synthetische toevoeging.

Snelle schildklier symptomen

De meeste voorkomende klachten bij een snel werkende schildklier (vakterm: hyperthyreoïdie) zijn hartkloppingen, vermoeidheid en gewichtsverlies.

Deze symptomen komen soms in combinatie met andere symptomen. Dit is de volledige lijst met veelgehoorde klachten:

Belangrijk is om bij een arts vast te stellen of de klachten worden veroorzaakt door een snelle schildklier.

In veel gevallen kun je een versnelde schildklier compleet genezen. Helaas praten we dan wel over minder dan de helft van de patienten. Wees gerust, want ook met een snelle schildklier valt goed te leven. Schildklierremmende medicijnen zijn meestal goed te verdragen.

Onderzoek van de arts

Verdere uitsplitsingen (Graves, Plummer, Struma) en zeldzame verschijningsvormen toelichten is op dit moment niet zinvol. Het is verstandig om eerst langs de huisarts te gaan als je last van deze verschijnselen.

Veel verschijnselen komen overeen met andere ziektes zoals de overgang (bij vrouwen). Het is daarom belangrijk dat je eerst onderzoekt of je schildklier afwijkend gedrag vertoond.

Een arts zal je op verschillende wijzen onderzoeken:

 

 

 

Door Manon, 16 juni 2013

Laat een bericht achter

Schildklier Klachten Logo

schildklier . klachten.info

De gezondheidsgids voor al jouw klachten

Schildklier klachten

Problemen met de schildklier komen op alle leeftijden voor. In Nederland hebben minimaal 500.000 mensen last van hun schildklier.

We weten gelukkig steeds meer over de werking van de schildklier. Onze experts vertellen over de schildklier, symptomen en therapie.

Waarom deze site

Vrijwillige professionals schrijven voor het grootste hulpportaal van Nederland. Het delen van ervaringen en oplossingen helpt mensen met schildklier klachten.

Reacties